Žuta groznica

-JA NE PODRŽAVAM TO PUTOVANJE.
Mama me gledala oštro, tužno, zabrinuto i nemoćno u isto vrijeme. Mama te gleda i zna da što te duže tako gleda veća je mogućnost da te zarazi tim strahom koji će kolati njenim mama žilama sve dok je zoveš mama. Nakon što sam je ovo ljeto nježno uputila da planiram na put od mjesec dana, nakon što sam uz njeno dopuštenje kupila kartu za Dakar, žena se sjetila protestirati dva tjedna prije puta. Baba je rekla da bi radije platila 3 dana na nekoj ‘normalnoj’ lokaciji nego provela mjesec dana ‘tamo’. To je bio njen komentar kad sam joj pokušala objasniti kako je Tamo jeftino i siromašno i da osim toga, nema puno brige. Tata je rekao da sam žena i da sam boležljiva. Bilo bi najbolje pričekati još koju godinu da još malo ne jedem gluten pa da ojačam. Ni mliko, ni cukar, samo maslinovo ulje. Al da što se tiče njega ako ti je suđeno, suđeno ti je. Onda smo zajedno nabrajali nemali broj slučajnih situacija smrti i komentirali statistike nesreća u avionu ili automobilu. Tata kaže da na kraju, više ih pogine na magarcu nego u avionu. Ne znam odakle mu ta informacija, al tamo di idem ima više magaraca nego aviona pa mi svakako ne ide baš u prilog.
Mislim da su zapravo svi krivili Tonija neko vrijeme. Kad sam tek upoznala Tonija prijatelj mi je rekao
-Nisam ti ja za ta klošarska putovanja. Ja sam ti više za komfort.
Reakcije ljudi na Tonija bile su reakcije na njegova putovanja. Ja bi samo šutila jer sam s Tonijem otputovala tamo di nikad nisam bila, a zapravo se tada još nismo makli iz Zagreba. Nekad bi pričali i o njegovim putovanjima, al u toj fazi bila sam ljubomorna i na surfersku dasku tako da se nisam baš radoznalo raspitivala koja će lokacija prevladati nad druženjem sa mnom. U svakom slučaju, roditeljima objava putovanja u sjeverozapadnu Afriku s backpackom na leđima nije bila najdraža stvar na svijetu. Al obzirom da preko ljeta u Dalmaciji ne slušaš svoje dijete nego turista, nisu se imali vremena prepastI za mene nego tek kad je opala sezona. Onda su guglali Mauritaniju. Imali smo obiteljski ručak nakon kojeg smo se, opet obiteljski, uputili popit kavu u strike u kafić. Tata je gugla, a mama se žalila da joj ne valja iphone i da je nitko ne može dobit. Zapravo je slučajno stavila na don’t disturb i mobitel joj nije zvonio cijeli tjedan. Brat je na nekom mulu lovio ribu iako je mislim padala kiša u to vrijeme. Rodica mi je na šestoj kavi taj dan napravila alternativu puta u kojoj naravno uključuje sebe, a isključuje Tonija(par dana kasnije me zabrinuto zvala da me ipak podržava i da može u Škotsku i bez mene, al je navela popis stvari koje mi strogo zabranjuje). Taj dan sam bila u velikoj dilemi. Trajalo je do sutra kad sam se sjetila da sam izlizala kožnu stolicu u Zagrebu od učenja međunarodnog prava i da ne želim još jednu rijeku od kapilara na bijelim nogama. Idem malo pocrnit u pustinju i skupit po mogućnosti Malariju, svakako sam sve ove zapadne bolešćuge već probala(pozdrav svim mojim zabrinutim prijateljima koji me u dvadesetima pitaju – a martina kako zdravlje ).
Kako bi se ipak na neki način zaštitili od mogućih bolesti, Toni me odveo na dejt u bolnicu da se cijepimo protiv žute groznice. Muški je predložio da se ja cijepim prva. Tu je bila njegova mama pa sam glumila da sam prehrabra i da sam skroz ok s tim da mene bocnu prvu. Nakon što je taj predivan trenutak u kojem mi teta pored već postojeće tri tetovaže od cjepiva crta još jednu zabilježio fotografijom, cijepio se i Toni. Zadovoljno smo odšetali iz bolnice sa svojim kartonima za cijepljenje , svjesni da je ovo korak bliže našoj Afričkoj avanturi. Ili u mom slučaju nije obzirom da mi je tata kad sam mu rekla da sam se cijepila i da cjepivo traje deset godina rekao da je to super stvar jer to znači da ništa neće propast ako ne odem na put ove godine. Nadajmo se da se samo šalio. Pozdrav najboljem tati. Za sada sam još uvijek u Drveniku.IMG_1599.JPG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s